Egészségmegörzés: A csicsóka és az emésztőrendszer

Szeretettel köszöntelek a Tudástár közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 2 db
  • Videók - 5 db
  • Blogbejegyzések - 62 db
  • Linkek - 19 db

Üdvözlettel,

Tudástár vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tudástár közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 2 db
  • Videók - 5 db
  • Blogbejegyzések - 62 db
  • Linkek - 19 db

Üdvözlettel,

Tudástár vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tudástár közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 2 db
  • Videók - 5 db
  • Blogbejegyzések - 62 db
  • Linkek - 19 db

Üdvözlettel,

Tudástár vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tudástár közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 2 db
  • Videók - 5 db
  • Blogbejegyzések - 62 db
  • Linkek - 19 db

Üdvözlettel,

Tudástár vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A csicsóka és az emésztőrendszer

A  csicsóka egyedülálló kémiai összetétele kedvezően befolyásolaja emésztőrendszer működését, valamint segíti az emésztőrendszeri betegségek kialakulásának megelőzését. E kijelentések helytállóságát számos, egymástól függetlenül, időben és térben máskor és máshol végzett kutatás eredményei támasztják alá.

Az inulin egy olyan biológiailag aktív abszorbens, azaz elnyelő anyag, amely képes nagy mennyiségben megkötni és kiválasztani a mérgező, káros anyagokat a szervezetben. Ezek az anyagok az élelmiszerrel együtt jutnak a szervezetbe, vagy pedig az emésztés során keletkeznek a bélrendszerben.

Az inulin:

  1. bizonyíthatóan javítja a bélperisztaltikát;
  2. a rövid fruktózláncok (inulinfrakciók) segítik az epe kiválasztását, illetve annak beáramlását a májból és az epehólyagból a patkóbélbe;

A csicsóka gazdag szerves, összetett oxigénsavakban.
Ezek semlegesítik az igen káros szabad gyököket. A belekben elindítják a fiziológiás lúgos reakciókat, amelyek alapvető fontosságúak az enzimatikus emésztési folyamatokhoz.

A csicsóka fokozza az emésztőszerveknek a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét, illetve gátolja a paraziták bejutását és szaporodását a belekben. Ideális életkörülményeket teremt a bélflóra hasznos baktériumai számára. A csicsóka ezért bizonyítottan gátolja a diszbakteriózis folyamatának kialakulását. Ez a tulajdonsága hatékonyabbá teszi a bélflóra káros baktériumai elleni küzdelmet, mivel olyan környezetet teremt, amely kedvezőtlen e káros baktériumok szaporodásához. Emellett a csicsóka az érfalakban végbemenő meszesedési folyamatokra is kedvezően hat. Elősegíti a gyomor- és a bélfalon az egészséges nyálkahártya kialakulását.

A véredényekre gyakorolt kedvező hatások jelentős mértékben segítik a betegségektől legyengült sejtek regenerálódási folyamatait. Emiatt a csicsóka fontos szerepet játszik az olyan krónikussá válható betegségek kezelését, mint a például a hasnyálmirigy- és nyombélgyulladás, a bél- és gyomorhurut, illetve a gyomorfekély.

A különböző klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a hagyományos kezelések csicsókával kiegészülve, 5–7 nappal rövidebb idő alatt eredményt hoznak egyes emésztőszervi betegségek, például a hasmenés esetén. Sőt, a diétás étrend kiegészítőként általában javítja a gyomor és a bélrendszer egészségi állapotát.

A csicsóka tehát általános megelőző eszközként szolgálhat az emésztőrendszer krónikus megbetegedéseivel szemben, főként a kritikusnak számító őszi és tavaszi időszakokban. A vírusos fertőzések, a stresszre visszavezethető emésztőszervi tünetek, vagy a gyulladások gyakori ismétlődése esetén szintén kiválóan alkalmas a gyógyításra és a megelőzésre.

E. I. Krivickoj vizsgálatai (2001) szerint, a gyomor működési rendellenességeiben szenvedő gyermekek esetében a mindennapos csicsókafogyasztás, amellett, hogy optimalizálta a belek működését, biztosította az immunrendszer jobb működését és az antioxidáns folyamatok hatásfokát.

Ha figyelembe vesszük a gyomorrák előfordulása és az emésztőszerveket megtámadó fertőzések gyakorisága közötti összefüggést, akkor kijelenthetjük, hogy a csicsóka fogyasztása nemcsak azoknak ajánlott, akik az emésztőszervek egészségnek megőrzésére helyezik a hangsúlyt. A csicsóka fogyasztása a gyomorrák megelőzősének egyik hatékony eszköze is lehet.forrás: cukor-nélkül

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu