Szeretettel köszöntelek a Tudástár közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tudástár vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tudástár közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tudástár vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tudástár közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tudástár vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tudástár közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tudástár vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az Acai vagy Açaí
Az Acai vagy Açaí (ászáí) az amazonasi őserdőkben előforduló pálmafajta. Bogyó terméséről híres, mely bolygónk tökéletes gyümölcsének is nevezhető, mivel nagyon gazdag tápanyagokban, mint az aminosavak, létfontosságú zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. A gyümölcsök közül növényi tápanyag összetételben a legjobb antioxidáns.
Honnan származik
Az amazóniai bennszülött törzsek az „élet fájaként” tisztelték az Açai-t, évszázadokon át használták, termesztették ültetvényeiken és fogyasztották, mely balzsamként hatott egészségi állapotukra. Az amazóniai bennszülöttek állítólag harcba indulásuk előtt fogyasztották a dzsúszt, erejüket, állóképességüket fokozva általa. Helyi legendák mágikus erőt tulajdonítottak az italnak, mely fokozza a szexuális vágyat és teljesítőképességet. Sajnos romlékony gyümölcs így pl. a brazilok is fagyasztott pépként (polpa de açaí) fogyasztják, Európába legfeljebb dzsuzok alkotórészeként vagy szárított (kapszula) formában jut el.
Egészségre gyakorolt hatása
Szinte mindenki hallott már a szabad gyökök egészségre káros hatásairól. A szabad gyökök mindenhol jelen vannak, ételeink fogyasztása közben és a beszívott levegőben, támadják szervezetün, immunrendszerünket védekező képességét. Az açai bogyó és a Mistica-ban található többi gyümölcs az anthocyaninok természetes elegye. Az anthocyaninok nagyon intenzív antioxidánsok, melyek a bogyós gyümölcsökben, piros színű, pigment-tartalmú egészséges ételeinkben találhatók. Ezek a keverékek az egészségre ható számos jótékony képességeik által támogatják szervezetünk keringési és cardiovascularis folyamatait.
Az Egyesült Államokban anyagcsere-fokozóként, fogyasztószerként és erőnövelőként használják az acait, melyet a brazil esőerdőkben akár 20 méter magasra is megnövő acai pálmákról szednek. A zsírsav aránya az acaiban olyan, mint az olíva olajban. Tanulmányok szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mediterrán országokban olyan alacsony a szívbetegségek aránya.
Az erőteljes antioxidánsokon kívül az açai esszenciális zsírsavakat, aminosavakat, növényi szterineket is tartalmaz, amik vegyileg magukhoz kötik a koleszterint. A szterin segít fenntartani a normális koleszterin szintet, szabályozza termelődésének volumenét. Segíti a prosztata és az egész immunrendszer helyes működését.
Nincs még egy olyan gyümölcs (gyógynövény), ami akkora karriert futott volna be Amerikában, mint az Acai. Ez az áfonyaféle mindössze két év alatt a semmiből a leginkább keresett étrend-kiegészítővé vált és Hollywood sztárjai után az elhízásra leginkább hajlamos amerikai nép is ebben találta meg legújabb eszközét a fogyókúrának.
Összetevők
Tudományos alátámasztás
Dr. Bruce N. Ames neves biokémikus a Kaliforniai Egyetemről több kutatási eredményével is magára haragította már az élelmiszeripart és a környezetvédőket egyaránt. Ő volt az, aki kimutatta, hogy a mirelit borsó közel százszor több toxint tartalmaz a feldolgozási módja miatt, mint a termesztéskor felhasznált növényvédőszerek miatt. Az első megbízhatóan működő karcinogén (rákkeltő anyag) teszt kifejlesztése is az ő munkájának köszönhető. A mindenkori amerikai elnök által adható legmagasabb tudományos kitüntetésnek a “National Medal of Science” díjnak is kitüntetettje.
Rejtett éhség
Dr. Ames ismét egy olyan elmélettel állt elő, ami a szakma fintorgását váltotta ki, majd beterelt egy csomó kövér embert a klinikára ahol dolgozik és gyakorlatban is igazolta, hogy egyes mikrotápanyagoknak, elsősorban vitaminoknak és ásványianyagoknak a hiánya hosszabb távon elhízást okoz. Sőt a folyamat megfordítható: amennyiben komplex multivitamint kaptak a tesztelt emberek, csupán ettől fogyni kezdtek.
Ames szerint: “Senkinek nem kellene kövérnek lennie. Amennyiben valaki kövér, az a rossz étrendjének köszönhető és ezzel lehet kezdeni valamit.” Az “anyagcsere tuningolás” lett a neve annak az eljárásnak, amit szkeptikus kollégái csak “egy flakon vitamin” eljárásnak neveznek. Mellesleg az eljárás igen egyszerű. Egy elhízott embernek anélkül, hogy bármit változtatnának az életmódján, megfelelő minőségű multivitamint adnak és ettől kevesebbszer lesz éhes és kevesebbet eszik.
Dr. Fernando Viteri, aki a kutatásban részt vett kifejtette, hogy az orvostudomány elég jól ismeri a súlyos, akut vitaminhiányt és tüneteit. Pár dolgot tudunk a közepes mértékű vitaminhiányról és a következtében kialakuló betegségekről, de szinte semmit nem tudunk az állandó, de kis mértékű vitaminhiányról. Ez a krónikus tápanyaghiány azt jelenti, hogy szervezetünk nem jut hozzá az optimális mikrotápanyag mennyiséghez, hanem valahol az RDA közelében vagy még az alatt csupán és ez a néha kis mértékű hiány éveken, évtizedeken át fennáll.
Ames, eddig nem igazolt, de igen érdekes feltevése az, hogy az elhízás nem más, mint a folyamatosan fennálló mikrotápanyag hiány miatt fellépő éhségérzet, amit kalóriákban gazdag, de vitaminokban, ásványianyagokban és enzimekben szegény étellel próbálunk pótolni. “Amennyiben vashiány lép fel a szervezetben, az agyunk kap egy jelzést, hogy egyen valamit, amiben vasnak kellene lenni. Mivel azonban a vas hiányzik a termelés és a feldolgozás miatt, túl esszük magunkat. Amikor azonban minden szükséges tápanyag megérkezik a sejtjeinkhez, az agy kap egy jelzést, hogy elég, megtelt.”
Egy olcsó multivitamin is segít
Hogy bizonyítsa a feltevését, Dr. Ames összegyűjtött 20 elhízott oaklandi tizenévesről vérmintákat, amiből igazolta a vitamin és ásványianyag hiányukat. Majd rögzítették a főként feldolgozott gyenge minőségű ételekből álló étrendjüket és ez mellé multivitamin és ásványianyag komplex kiegészítést kaptak tabletta formában, hogy pótolják azt a hiányt, amit a hamburgerek nem képesek. “Első lépésként kimentem a Costcoba (egy amerikai üzletlánc) és vettem 11 dollárért egy évre elegendő multivitamint fejenként” mondta Dr. Ames.
Az eredmény magáért beszélt és azonnal meg is jelent több orvosi és táplálkozástudományi szaklapban. Dr. Ames szerint az ő munkájuk csupán figyelem felkeltésnek volt elegendő, és most következne az igazi munka, amikor meg kell határozni a vitaminok és egyéb tápanyagok mennyiségét és arányait. Várhatóan ez a mai ajánlásoknál jóval magasabb szinten lesz.
Hogy jön képbe az Acai?
Miközben a fenti kutatás egy olcsó multivitamint használt, ami jó esetben is talán 50-100 összetevőt tartalmazott, egy gyümölcs vagy annak koncentrátuma több ezer ismert és lehet hogy sokkal több ismeretlen mikrotápanyagot tartalmaz.
Ames is említette az interjúban, példaként a folsavat. Ezt a B-vitamin formát egyik tanára különítette el először és ehhez 4 tonna spenótot használt fel. Ennyi spenótra volt szüksége, hogy mérhető mennyiségben jusson hozzá a folsavhoz. Ebből a tápanyagból csupán a gramm milliomod résznyi mennyiségében van szükségünk naponta, de hiányában súlyos vérszegénység alakul ki, mivel fontos szerepet játszik a vérképzésben. Ezt mindenki tudja róla. Viszont alig ismertek azok az eredmények, amik azt mutatják, hogy a részleges folsavhiány hosszabb távon a kromoszómákban töréseket okoz, ami Dr. Ames szerint olyan hatást eredményez, mintha “egy röntgen gép elé állnánk”. A vastagbélrák és méhnyakrák egyik kiváltó okának tekinti ezt a krónikus hiányt.
Szerencsére a folsavat ismerjük és ma már nem kell 4 tonna spenót, hogy előállítsuk. De biztosak lehetünk abban, hogy több száz mikrotápanyagot nem ismerünk, mivel senki nem is keresi őket.
Az Acai az áfonyák közt a legmagasabb mikrotápanyag tartalommal bír. Antioxidáns tartalma többszöröse a nálunk ismert áfonyákénak. Tartalmaz komplex formában egy csomó olyan tápanyagot, amit a hagyományos étrend nem.
Ez az egyetlen oka, hogy hozzájárul a fogyókúrához. Nem éget zsírt, nem okoz semmi látványos testi elváltozást, amitől soványabbak lennénk, viszont biztosítja azokat a hiányzó tápanyagokat, amik hiányában a fogyókúra csak egy újabb egészség romboló tevékenység lenne.
Amennyiben így a tavasz közeledtével fogyni szeretne, két lehetősége van:
1. csökkenti a bevitt táplálék mennyiségét
2. megnöveli a mozgásmennyiségét
Mennyiség:
Vagy persze ennek a kettőnek a kombinációja, de a lényeg ugyan az. hogy önnek több mikrotápanyagra lesz szüksége, amit lehetőségeihez mérten egy olcsó multivitamin komplex szedésével vagy magas mikrotápanyag tartalmú gyümölcskivonat fogyasztásával tud elérni.
Az Acai Dél-Amerikában terem és onnét koncentrátumok formájában vagy aszalt állapotban lehet beszerezni. 3000mg-os adagolású koncentrátum kapszulákat forgalmazunk, amiben nincs cukortartalom. Két kapszula szükséges naponta ahhoz, hogy észrevehető eredményt hozzon normál testsúly vagy enyhe túlsúly esetén. 100kg testsúly vagy elhízott embereknek 8-10 kapszulát javaslunk naponta evés közben elosztva az 5 étkezés alkalmával.
Megrendelhető a www.global-vitamin.hu oldalon
Ára: 4890 ft
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!